Välkommen till Uppsala Blåsarsymfoniker

Information in English

EM i blåsmusik 2018

Lördagen den 26:e maj 2018 tävlade vi i EM i Bryssel. Vi fick 88,33 poäng vilket placerade oss på plats 7 av 9. Vi är otroligt nöjda och stolta över att nå en så bra placering i konkurrens med Europas bästa orkestrar!

Efter lördagens lyckosamma framträdande försvann vår buss! Läs mer om det i pressmeddelandet här Kalabaliken i Bryssel 28.5.2018 eller i SVT Uppsalas artikel https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsala-blasarsymfonikers-snopna-upptackt-bussen-var-som-bortblast.

Mer EM

⇒ Måndagen 21:a maj 2018 blev vår dirigent Leif Karlsson intervjuad i Radio Uppland inför tävlingen. Programmet finns här http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1078751?programid=3064, hoppa fram till 2:06:30 för att höra intervjun med Leif. En rättelse från inslaget, vi fick 88.5 poäng i VM 2017.

⇒ Fredagen 25:e maj 2018 kl. 09:30 blev vår ordförande, Oskar Kåver, intervjuad i Klassisk Morgon i P2. Lyssna på inslaget här https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4425&artikel=6962898

⇒ ECWOs hemsida finns på http://www.ecwo.eu

Bilder från Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Söndagens konsert Years of Sound • 21/5 • UKK blev en magisk upplevelse!

Vi är så glada att få spela med så fantastiska solister som verkligen gav allt och skapade musik vi kommer att minnas länge 🤩

Tack till solisterna och alla i publiken som kom och delade den här upplevelsen med oss!
... Se merSe mindre

Söndagens konsert Years of Sound • 21/5 • UKK blev en magisk upplevelse! 

Vi är så glada att få spela med så fantastiska solister som verkligen gav allt och skapade musik vi kommer att minnas länge 🤩

Tack till solisterna och alla i publiken som kom och delade den här upplevelsen med oss!

Kommenter på Facebook

Tack också till er i UBS ni gjorde ett kanonjobb! Det kan inte varit enkelt detta. Det blev en fantastisk musikupplevelse med dessa solister som skapade musikalisk magi!🎶🎺🎶🎺🎶

Tack för en fantastisk konsert 🎶🤗

Det blev en magnifik musikkväll!

Helt outstanding!! Underbart!

En helt underbar musikafton!!❤❤

Tack!!

View more comments

Äntligen konserthelg för Years of Sound • 21/5 • UKK! Vi har sett fram emot detta länge och idag har vi haft repdag tillsammans med våra fantastiska solister Malena Ernman, Nisse Landgren, Martin Fröst och Magnus Lindgren.

Vi har haft en härlig dag tillsammans och vi hoppas att vi får träffa många av er i publiken imorgon när det är dags för konsert. Det är inte ofta vi får chansen att spela med så många solister på samma gång och vi hoppas på en riktigt bra konsert. Varmt välkomna!
... Se merSe mindre

Äntligen konserthelg för Years of Sound • 21/5 • UKK! Vi har sett fram emot detta länge och idag har vi haft repdag tillsammans med våra fantastiska solister Malena Ernman, Nisse Landgren, Martin Fröst och Magnus Lindgren. 

Vi har haft en härlig dag tillsammans och vi hoppas att vi får träffa många av er i publiken imorgon när det är dags för konsert. Det är inte ofta vi får chansen att spela med så många solister på samma gång och vi hoppas på en riktigt bra konsert. Varmt välkomna!Image attachment

Kommenter på Facebook

Lycka till i morgon! Och välkomna till Linköping i september 🎵🎶

Ser fram mot konserten i morgon👍

Vi kommer!

Varmt välkomna på en konsert fylld med härlig musik och fantastiska solister! ... Se merSe mindre

Varmt välkomna på en konsert fylld med härlig musik och fantastiska solister!Image attachmentImage attachment

Kommenter på Facebook

Ni borde kanske ändra er info. Detta evenemang är på Söndag 21 maj obs ej lördag som ni skrivit

Nästa konsert

Vi spelar minst en konsert per termin och ibland har vi med oss gästartister. Under 2017-18 är vi med i ett flertal tävlingar vilket också märks i konsertprogrammen.

Three Mute Tenors – Lindberg, Alessi & Bousfield, 2:a september 2023, kl. 19:00, Konsert och Kongress, Uppsala

Världsstjärnor utmanar myten! Tre trombongiganter möter Uppsala Blåsarsymfoniker i nyskrivet orkesterverk som visar människan bakom konsertfracken. Tre av de absolut bästa brassmusikerna i världen samlas i Uppsala i höst! Då uruppförs Per Eglands verk Three Mute...

Kommande konserter

Three Mute Tenors – Lindberg, Alessi & Bousfield, 2:a september 2023, kl. 19:00, Konsert och Kongress, Uppsala

Världsstjärnor utmanar myten! Tre trombongiganter möter Uppsala Blåsarsymfoniker i nyskrivet orkesterverk som visar människan bakom konsertfracken.

Tre av de absolut bästa brassmusikerna i världen samlas i Uppsala i höst! Då uruppförs Per Eglands verk Three Mute Tenors med trombonvärldens tre giganter som solister: Christian Lindberg, Joseph Alessi och Ian Bousfield. Uppsala Blåsarsymfoniker under ledning av Leif Karlsson har fått möjligheten att spela den nyskrivna musiken tillsammans med dessa världsstjärnor.

– Tänk dig att Sirius toppar laget med Messi, Ronaldo och Zlatan i en allsvensk match på Studenternas. Så stort är det i vår värld, säger Oskar Kåver, som spelar eufonium och är ordförande för Uppsala Blåsarsymfoniker. Det är otroligt glädjande att de valt att lägga uruppförandet här, tillsammans med oss!

Kompositörens ord om verket
Den svenske kompositören Per Egland (född 1980) berättar:
– Christian Lindberg, Ian Bousfield and Joe Alessi är världens tre största trombonister och att sammanföra dem i en trippelkonsert är både kittlande och skräckinjagande. I mitt verk kommer dessa tre superstjärnor att musicera på allra högsta nivå men också visa sig från sina allra mest sköra sidor. Det kommer att gestaltas genom att de under vissa delar av verket tvingas spela på trasiga instrument eller instrument av plast – avsedda för barn. Detta för att ”klä av” tenorerna och visa ”människan bakom konsertfracken”.

Vi hör också klassiker från operavärlden och annan musik där solisterna turas om att visa upp sin virtuosa musikalitet. Under ledning av Christian Lindberg framförs också hans stora verk för blåsorkester, Concerto for Winds and Percussion.

Christian Lindberg
Christian Lindberg (född 1958) är en ”levande legend” och en av de främsta brassmusikerna i världen genom tiderna. Han har uruppfört över 300 verk och har spelat in mer än 70 skivor. Han är också en framgångsrik dirigent för symfoniorkestrar över hela världen, från Nordnorge till Nya Zeeland. Som tonsättare får han ständigt nya beställningar och har komponerat fler än 50 verk för en lång rad orkestrar och festivaler.

Joseph Alessi
Amerikanen Joseph Alessi (född 1959) räknas också som en av de bästa trombonisterna någonsin. Han är sedan 1985 anställd som förstetrombonist och stämledare i New York Philharmonic. Han framträder ofta som solist med orkestern och andra ledande symfoniorkestrar i USA, Europa och Japan. Alessi undervisar vid Julliard School i New York och många av hans tidigare elever är nu framträdande musiker i orkestrar världen över.

Ian Bousfield
Trombonisten Ian Bousfield (född 1964) från Storbritannien är en av tidernas mest inflytelserika brassmusiker. Tidigare förstetrombonist i Wienerfilharmonikerna och London Symphony Orchestra och solist med nämnda och andra världsledande orkestrar som London Philharmonic och BBC Philharmonic. Nu betraktas han även som en de främsta dirigenterna inom brassmusiken. Bousfield är professor vid Hochschule der Künste i Bern och Royal Academy of Music i London och varmt engagerad i flera utbildningsprojekt för framtidens orkestermusiker.

Uppsala Blåsarsymfoniker
Uppsala Blåsarsymfoniker är en av Sveriges främsta amatörblåsorkestrar och verkar inom den rika svenska blåsmusiktraditionen. Orkestern bildades år 2000 av unga entusiaster som ville spela originalmusik för blåsorkester. För att utveckla blåsmusiken har orkestern beställt och framfört flera verk med ett modernt sound av framstående tonsättare inom och utom Sverige. Men man trivs minst lika bra inom den klassiska blåsmusikrepertoaren.

Leif Karlsson
UBS konstnärlige ledare och dirigent med en diger meritlista: han är bland mycket annat musikinspektör för Försvarsmusiken, en av grundarna till slagverksensemblen Kroumata, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har framträtt som musiker, solist och dirigent med bland andra Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, Göteborgssymfonikerna, Wermland Opera, Norrlandsoperan, Västerås Sinfonietta och Norrbottens Ungdomssymfoniker, som han leder sedan 25 år.

2:a september 2023
kl. 19:00

Konsert och kongress, Uppsala

Program

Concerto for three trombones and orchestra, Per Egland

Medverkande

Uppsala Blåsarsymfoniker Joe Alessi Ian Bousfield Christian Lindberg

Dirigent

Leif Karlsson

Fler konserter

Hösten 2018

September

15:e september

SM i blåsmusik, Linköping

 

Oktober

27:e oktober

The Hiphop Symphony, Uppsala

 Senaste inlägg på Facebook

<iframe id="fb-flow" src="https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fuppsalablasarsymfoniker&tabs=timeline&width=500&height=700&small_header=true&adapt_container_width=true&hide_cover=true&show_facepile=false&appId=253176548212802" width="500" height="700" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Möt våra musiker

Henrik Björke

Henrik Björke

Fagott

Hur länge har du varit med i UBS?

Sedan starten 2000.

Berätta om din musikaliska bakgrund!

Jag kommer från Borlänge och har spelat i nästan alla av musikskolans orkestrar samt Borlänge orkesterförening. 1998 gjorde jag min värnplikt i Arméns musikkår och sedan jag flyttade till Uppsala har jag spelat med Kungl. Akademiska Kapellet och såklart UBS.

Vilket är ditt bästa minne med UBS?

Det är en fantastisk orkester att spela med och jag har många favoritminnen. Om jag måste välja ett av minnena så får det bli när vi vann vårt första SM-guld – orkestern hade bara funnits ett par år och ändå lyckades vi tillsammans ta hem guldet. Ett otroligt bra framträdande där alla presterade på topp samtidigt!

Vilken musik tycker du är roligast att spela?

Modern blåsmusik, gärna lite utmanade för både musiker och publik.

Vad gör du annars?

Jag arbetar på Forsmarks kärnkraftverk.

Uppsala Blåsarsymfoniker

Uppsala Blåsarsymfoniker bildades år 2000 (under namnet Uppsala Blåsarsinfonietta) av unga blåsmusikentusiaster som ville framföra originalmusik för blåsorkester. Än idag har orkestern unga medlemmar och originalmusiken prioriteras högt. Orkestern består av musiker med väldigt olika bakgrund där man tillsammans skapar harmoni. Uppsala Blåsarsymfoniker är en orkester där man lyckas kombinera spelglädje med hög ambitionsnivå. Under åren har orkestern samarbetat med flera framträdande blåsmusiker inom det svenska musiklivet som t ex Håkan Björkman, Andreas Hanson, Alexander Hanson, Anders Paulsson och Nils Landgren.
UBS ger minst en konsert varje termin. Vid sidan om de egna konserterna har orkestern gjort produktioner med sångare, solister, körer och hyrs in vid skilda tillfällen där blåsmusik efterfrågas. År 2009 tilldelades orkestern Alsénstipendiet av Musikens Hus Vänner och hösten 2016 tilldelades orkestern ett stipendium ur Håkan Parkmans minnesfond.
UBS har tävlat vid svenska mästerskapen för blåsorkestrar vid tre tillfällen. År 2002 tävlade orkestern i tuff konkurrens med tidigare vinnare och vann titeln svenska mästare. I maj 2004 återvände UBS och orkestern placerade sig då på andra plats. 2017 deltog orkestern igen och vann återigen SM-guld. Under 2017 deltog UBS även vid World Music Contest i Nederländerna där man tilldelades en guldmedalj för sin insats. I maj 2018 representerade UBS Sverige vid EM i blåsmusik i Bryssel. UBS fick 88,33 poäng och slutade på en sjunde plats i stenhård konkurrens med europas bästa amatörorkestrar.
Sedan starten har UBS haft ett gott samarbete med Kommunala Musikskolan i Uppsala och Musik i Uppland. Ekonomiskt stöd ges av Uppsala Kommun, Sveriges Orkesterförbund och Kulturens Bildningsverksamhet.
Orkestern bytte år 2016 namn från Uppsala Blåsarsinfonietta till Uppsala Blåsarsymfoniker.

Spela med oss

Vill du spela med Uppsala Blåsarsymfoniker?
Kontakta oss och berätta om dig själv och vad du spelar.

Sponsorer

Vill du stödja Uppsala Blåsarsymfoniker?
Kontakta oss och berätta om ert företag.

SM-vinster

VM-guld

av 100 poäng i SM 2017

plats vid EM i Bryssel 2018

Leif Karlsson

Konstnärlig ledare

UBS konstnärlige ledare heter Leif Karlsson. Han arbetar aktivt med att utveckla orkestern och dess verksamhet och dirigerar de flesta av våra konserter.

Leif arbetar som konsulent för musik i Västra Götalandregionen och har en diger meritlista inom svenskt musikliv. Som professionell slagverkare var han en av grundarna till den världsberömda slagverksensemblen Kroumata, som han tillhörde i 30 år. Gruppen turnerade i 43 länder och har spelat in nitton CD-skivor, däribland Sveriges allra första digitala CD, inspelad 1983.

Som dirigent har Leif bland annat arbetat vid Wermland Opera, Luftförsvarets Musikkorps, Förvarets Musikkorps Nordnorge, Norrlandsoperan, Jönköpings Sinfonietta, Västerås Sinfonietta och Bodö Sinfonietta. Han leder också sedan mer än 25 år Norrbottens Ungdomssymfoniker.

Leif Karlsson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har som musiker och dirigent uruppfört över 250 verk.

Läs mer om Leif på hans hemsida leifkarlssonconductor.se.

Filmklipp

Se filmklipp från våra konserter och tävlingar