Vi tävlar för att utvecklas

Som ett led i orkesterns utveckling har vi varit med i blåsmusiktävlingar, både i Sverige och utomlands. Vi har tävlat i SM 6 gånger (2001, 2002, 2004, 2017, 2018 och 2019), i VM en gång (2017) och i EM en gång (2018). Tack vare att vi vann SM 2019 kommer vi i maj 2020 återigen att få äran att representera Sverige i EM, den här gången i Amiens, Frankrike.

Nuvarande satsning startade under 2016 då vi satte upp målet att ta oss till VM-tävlingarna i Holland.

Så här säger vår dirigent, Leif Karlsson, om utvecklingsresan:

– Vi bestämde oss för att bli bättre, låta bättre och ta oss an en svårare och bättre repertoar.

– Blåsmusiken har tappat i anseende och antalet deltagande de senaste 20 åren. Musiken har fått en stämpel som gubbig, gammalmodig och töntig. Jag hoppas att fler nu kan inse att det inte alls är så.

En vanlig fråga är om man verkligen kan tävla i musik.
– Ja, varför inte? Det där är ofta lite av ett hårklyveri. Inom idrotten finns ju många grenar som helt avgörs av jurybedömningar så varför inte inom musiken också,

– Men för oss är det inte framför allt så viktigt att vinna, utan det här är ett sätt att få satsa ordentligt och vässa vårt spel. Det är något som vi kommer att ha stor glädje av framöver, även om jag redan nu är väldigt stolt över orkesterns kvalitet och de framgångar vi haft de senaste åren.