Världsstjärnor utmanar myten! Tre trombongiganter möter Uppsala Blåsarsymfoniker i nyskrivet orkesterverk som visar människan bakom konsertfracken.

Tre av de absolut bästa brassmusikerna i världen samlas i Uppsala i höst! Då uruppförs Per Eglands verk Three Mute Tenors med trombonvärldens tre giganter som solister: Christian Lindberg, Joseph Alessi och Ian Bousfield. Uppsala Blåsarsymfoniker under ledning av Leif Karlsson har fått möjligheten att spela den nyskrivna musiken tillsammans med dessa världsstjärnor.

– Tänk dig att Sirius toppar laget med Messi, Ronaldo och Zlatan i en allsvensk match på Studenternas. Så stort är det i vår värld, säger Oskar Kåver, som spelar eufonium och är ordförande för Uppsala Blåsarsymfoniker. Det är otroligt glädjande att de valt att lägga uruppförandet här, tillsammans med oss!

Kompositörens ord om verket
Den svenske kompositören Per Egland (född 1980) berättar:
– Christian Lindberg, Ian Bousfield and Joe Alessi är världens tre största trombonister och att sammanföra dem i en trippelkonsert är både kittlande och skräckinjagande. I mitt verk kommer dessa tre superstjärnor att musicera på allra högsta nivå men också visa sig från sina allra mest sköra sidor. Det kommer att gestaltas genom att de under vissa delar av verket tvingas spela på trasiga instrument eller instrument av plast – avsedda för barn. Detta för att ”klä av” tenorerna och visa ”människan bakom konsertfracken”.

Vi hör också klassiker från operavärlden och annan musik där solisterna turas om att visa upp sin virtuosa musikalitet. Under ledning av Christian Lindberg framförs också hans stora verk för blåsorkester, Concerto for Winds and Percussion.

Christian Lindberg
Christian Lindberg (född 1958) är en ”levande legend” och en av de främsta brassmusikerna i världen genom tiderna. Han har uruppfört över 300 verk och har spelat in mer än 70 skivor. Han är också en framgångsrik dirigent för symfoniorkestrar över hela världen, från Nordnorge till Nya Zeeland. Som tonsättare får han ständigt nya beställningar och har komponerat fler än 50 verk för en lång rad orkestrar och festivaler.

Joseph Alessi
Amerikanen Joseph Alessi (född 1959) räknas också som en av de bästa trombonisterna någonsin. Han är sedan 1985 anställd som förstetrombonist och stämledare i New York Philharmonic. Han framträder ofta som solist med orkestern och andra ledande symfoniorkestrar i USA, Europa och Japan. Alessi undervisar vid Julliard School i New York och många av hans tidigare elever är nu framträdande musiker i orkestrar världen över.

Ian Bousfield
Trombonisten Ian Bousfield (född 1964) från Storbritannien är en av tidernas mest inflytelserika brassmusiker. Tidigare förstetrombonist i Wienerfilharmonikerna och London Symphony Orchestra och solist med nämnda och andra världsledande orkestrar som London Philharmonic och BBC Philharmonic. Nu betraktas han även som en de främsta dirigenterna inom brassmusiken. Bousfield är professor vid Hochschule der Künste i Bern och Royal Academy of Music i London och varmt engagerad i flera utbildningsprojekt för framtidens orkestermusiker.

Uppsala Blåsarsymfoniker
Uppsala Blåsarsymfoniker är en av Sveriges främsta amatörblåsorkestrar och verkar inom den rika svenska blåsmusiktraditionen. Orkestern bildades år 2000 av unga entusiaster som ville spela originalmusik för blåsorkester. För att utveckla blåsmusiken har orkestern beställt och framfört flera verk med ett modernt sound av framstående tonsättare inom och utom Sverige. Men man trivs minst lika bra inom den klassiska blåsmusikrepertoaren.

Leif Karlsson
UBS konstnärlige ledare och dirigent med en diger meritlista: han är bland mycket annat musikinspektör för Försvarsmusiken, en av grundarna till slagverksensemblen Kroumata, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har framträtt som musiker, solist och dirigent med bland andra Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, Göteborgssymfonikerna, Wermland Opera, Norrlandsoperan, Västerås Sinfonietta och Norrbottens Ungdomssymfoniker, som han leder sedan 25 år.

2:a september 2023
kl. 19:00

Konsert och kongress, Uppsala

Program

Three Mute Tenors, Per Egland

More TBA

Medverkande

Uppsala Blåsarsymfoniker

Joe Alessi

Ian Bousfield

Christian Lindberg

Dirigent

Leif Karlsson

Presenteras med stöd av

 

 

Fler konserter